nyomtatványok kezelése Java-ban

Jasper Report Dev

Jasper Report Dev

Jasper Studio telepítés és alapok

2016. május 01. - lacimol

Az ismerkedéshez érdemes elsőként a Jasper Studio-t letölteni a JasperSoft Community oldalról. A TIBCOJaspersoftStudio-6.2.0.final-windows-x86_64.zip verzió ~400 MB, de ez már tartalmazza a Java futtató környezetet is (a 6.0 és 6.1 még Java 7-et használ, de a 6.2 már a 8-ast). Az editor az Eclipse fejlesztői környezetre épül, több részre osztva, kis ablakos megjelenéssel (Introduction to Jaspersoft Studio).

A Studio első indításakor meghatározhatjuk a munkaterületet (workspace), azaz hova kerüljenek a projektek és a létrehozott riportok. Érdemes a Jasper Studio kicsomagolási könyvtárába tenni, így később könnyebben hordozható lesz a rendszer.

Az indítás után előfordulhat, hogy nem a beépített Java 8-as környezetet használja a Studio (Project - Properties - JRE). Ilyenkor érdemes átnézni a operációs rendszer környezeti változóit (JAVA_HOME) és ideiglenesen átnevezni a korábbi Java verziót tartalmazó könyvtárat (C:\Program Files mappa), majd ezután indítani a Studio-t.

 jasper_ui.jpg

Balra a Project és Repository Explorer, alatta az Outline, mellette az Editor panel, majd jobbra a Palette és a Property editor.

A Project Explorer-ben találhatóak a riportokhoz létrehozott jrxml fájlok, a Repository-ban a felhasználható adatforrások, az Outline-ban a riport fő elemeinek struktúrája, a Palette-ból tehetünk fel egy új elemet a Riport editorra, a Property editor-ban pedig az egyes elemek tulajdonságait szerkeszthetjük. Az alsó középső részen a riport jelenlegi státuszát és az esetleges hibákat láthatjuk. A középen lévő Editorban 3 megjelenítési forma közül választhatunk: design (grafikus ui), source (jrxml kód) és preview (pdf).

 

Ha kész a telepítés, akkor a File menüpont alatt hozhatunk létre egy új riportot. Erről részletesebben a következő posztban olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jasperreport.blog.hu/api/trackback/id/tr598506114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása