nyomtatványok kezelése Java-ban

Jasper Report Dev

Jasper Report Dev

Listák a nyomtatványon

2016. május 27. - lacimol

Az autós nyomtatványon eddig a személyes adatokat jelenítettük meg, de a szervizkönyvhöz szükség van a járművek felsorolására is. A következőkben két autó tulajdonságait teszem fel a nyomtatványra lista elem formájában.

A Jasper Studio-ban a tömbök ábrázolásához használhatunk táblázatot (Table) és listát (List). Mindkettő adatfelhasználása megegyezik, de a lista megjelenése egyszerűbb. A járműlistához az eddig is használt adatforrást állítom be (cars.json), amelyből a "vehicles" tömböt fogom listaként megjeleníteni:

{
   "personal": {
      "name": "Molnár László",
      "birthPlace": "Baja",
      "birthDate": "1975-04-03"
   },
   "vehicles": [{
      "make": "Honda",
      "model": "Civic",
      "year": 1996
   },{
      "make": "Ford",
      "model": "S-Max",
      "year": 2006
   }]
}

A lista beszúrásához be kell húzni egy "List" elemet, majd a varázslón végig kattintva létrehozhatjuk a listát. Ebben be lehet állítani az adatforrást és a használandó mezőket (make, model, year). Az adatokat a riport fő adatforrásából vesszük, annak egy szelete lesz a lista forrása. Ezt a subDataSource metóduson keresztül, a json path ("vehicles") megadásával tehetjük meg: 

((net.sf.jasperreports.engine.data.JsonDataSource)$P{REPORT_DATA_SOURCE}).subDataSource("vehicles")

list.png

Sajnos a felület nem ad semmilyen segítséget a JsonDataSource metódusaihoz (pl: felugró listából választás lehetősége, azaz code complete), így ezt mindenképpen kézzel kell megadnunk a DataSource expression mezőben. Ha a JsonDataSource osztályt importáljuk, akkor a csomag jelölés is elhagyható, de a cast-olás mindenképpen szükséges:

((JsonDataSource)$P{REPORT_DATA_SOURCE}).subDataSource("vehicles")

A lista hozzáadása után arra duplán kattintva egy új fül jelenik meg a Design nézet alatt, a Main mellett lesz egy List is. Ez utóbbiban tudjuk a listára felpakolt mezőket kezelni. A listaelemek rendezése után a Preview-ban generált pdf-en látható a 2 autó adatait tartalmazó lista.

Videó a listák kezeléséről:

 

További információk: http://community.jaspersoft.com/wiki/lists-jaspersoft-studio

A bejegyzés trackback címe:

https://jasperreport.blog.hu/api/trackback/id/tr28714994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása